Holdstruktur

Herunder kan holdstrukturen i Vejle svømmeklub ses. Længere nede kan du finde beskrivelser af de forskellige hold.

 

Holdbeskrivelser

S1 (5-7 år) 

S1 Late starters (8+)

S1 (Svømmeskolen 1) er det første hold i svømmeskolen uden forældre med i vandet. 
Der bliver via sjove lege og aktiviteter undervist i at begå sig sikkert i vand og begynde at kunne svømme stilarter. I svømme-sprog taler vi om grundfærdighederne i vandet.
Det er ikke tilladt for forældre at gå ind i omklædningsrum for det modsatte køn. Denne regel hjælper med at sikre et trygt og komfortabelt miljø for alle børn og instruktørhjælper.

På S1 modtager børnene deres Svømmebog, som følger dem i hele svømmeskolen.

Sæsonen er bygget op i 4 perioder. Efter hver periode får børnene et nyt klistermærke til deres svømmebog. Klistermærket repræsenterer de udfordringer og progressioner, der har været.  Så de mærker herunder.

Min Svømmebog er et samarbejde mellem DGI og SjovtVand. Se mere om Svømmebogen på www.minsvommebog.dk

MÆRKE 1 

Det første mærke handler om at være tryg ved vandet. Du skal kunne komme i ned vandet, og bevæge dig rundt i vandet på sikker vis.
En stor del af undervisningen vil have fokus på leg. Dels fordi det er sjovere, men også fordi der i lege er lidt mere plads til at være forskellige, og øve på lige præcis det niveau man selv er på.
Husk at give den fuld gas når du er i vandet, så du ikke kommer til at fryse, og lav øvelserne så godt du kan – hver gang.

Mærke 2

Øvelserne til mærke to bygger videre på fortrolighed med vandet, men indeholder også et element af forståelsen for kroppen i vandet.
Du kan begynde at udnytte vandets bæreevne til at flyde, og du kan flytte rundt på dit eget tyngdepunkt – så det eksempelvis enten bliver nemmere eller sværere at holde balancen på en plade eller orm.

Mærke 3

På mærke tre handler det meget om at få ekstra god kontrol med kroppen i vandet.
Du skal sidde på redskaber og padle rundt, og du skal sparke fra kanten og glide ud i vandet, både på maven, siden og ryggen.
Du skal også hoppe rundt i vandet, både i en fast rytme og lave delfinspring.

mærke 4

Efter fjerde mærke skal du nu kunne flyde sikkert, komme ind og ud af flydestillingerne og have godt styr på vejrtrækningen. Du skal kunne sparke fra væggen og glide ud i bassinet, og også kunne komme fremad med benene.
Du skal kunne dykke, både ved at bruge armene til at komme fremad, og ved at svømme flyben med benene.
I overfladen kan du svømme en grovmotorisk crawl og rygcrawl – helt fladt på maven og ryggen, og med helt strakte arme

 

 

S2 (6-8 år)

S2 (Svømmeskolen 2) er det andet hold i svømmeskolen uden forældre med i vandet. Barnet har gennemført S1 sidste sæson og/eller mestrer klistermærke nummer 4 i Min Svømmebog https://minsvommebog.dk/maerke-4/

Der bliver via sjove lege og aktiviteter undervist i at begå sig sikkert i vand og at kunne svømme stilarter. I svømme-sprog taler vi om grundfærdighederne i vandet.
På S2 har arbejder børnene videre ud fra deres Svømmebog, som følger dem i hele svømmeskolen.

Sæsonen er bygget op i 4 perioder. Efter hver periode får børnene et nyt klistermærke til deres svømmebog. Klistermærket repræsenterer de udfordringer og progressioner, der har været.  Så de mærker herunder.

Min Svømmebog er et samarbejde mellem DGI og SjovtVand. Se mere om Svømmebogen på www.minsvommebog.dk

mærke 5

I mærker fem arbejder vi videre med vejrtrækningen og det at være under vandet.
Du skal i overfladen svømme hundesvømning, og øve både at komme fremad, men også at trække vejret mens du svømmer.
Crawl og rygcrawl øves mere, og du skal springe højt og langt fra kanten.

mærke 6

Til mærke seks skal du fortsat blive bedre til at svømme crawl og rygcrawl. Vi arbejder fortsat med ikke at holde pauser, og svømme lidt længere ad gangen.
Du skal også dykke til bunden, og sidder her i fem sekunder. Delfinhoppene bliver lidt vildere, med armene på også, og så begynder vi også på armtaget til brystsvømning. Det er fortsat i det små, men med små armtag kan den rigtige rytme blive øvet i det små, og så kan bensparket komme til senere.

mærke 7

Til mærke syv øver vi fortsat brystsvømning og delfinhop som tidligere, men vi har mere fokus på crawl og rygcrawl nu. Der er også et par andre øvelser, for at styrke jeres forståelse for vandets påvirkninger på kroppen.
I skal nu svømme i to tempi – hurtigt og langsomt. Langsomt er jeres normale svømmetempo, mens I også skal kunne spurte. Her svømmer I så hurtigt I kan, og tilpasser vejrtrækningen efter hvor langt det er. Måske kan I holde vejret hele vejen?
I skal også lave to kolbøtter, en forlæns og en baglæns uden pause. Sammen med at kunne puste al jeres luft ud over 10 sekunder, og kravle rundt på plader, giver det jer en bedre forståelse for hvordan vandet kan påvirke jeres bevægelser.

mærke 8

For mærke otte handler det i høj grad om de små detaljer. Bensparket skal være stærkt og ubrudt, og især på siden skal vi øve det nu. Du skal kende kroppen, kunne dykke langt, og sidde på kanten og falde i og sætte af.
Svømmemæssigt tager vi for alvor fat i butterfly. Det er helt simpelt, startende med rytmen for armene – og ikke mere end den. Det gælder om at få de små ting på plads, og få rytmen helt ind i musklerne, inden vi bygger flere ting på i de senere mærker.

 

 

S3 (7-9 år)

S3 (Svømmeskolen 3) er det tredje hold i svømmeskolen uden forældre med i vandet. I de fleste svømmehaller foregår det på dybere vand (1,8m+).  Barnet har gennemført S2 sidste sæson og/eller mestrer klistermærke nummer 8 i Min Svømmebog https://minsvommebog.dk/maerke-8/

Der bliver via sjove lege og aktiviteter undervist i at begå sig sikkert i vand med livredning, selvredning og at kunne svømme stilarter. I svømme-sprog taler vi om grundfærdighederne i vandet.
På S3 har arbejder børnene videre ud fra deres Svømmebog, som følger dem i hele svømmeskolen.

Sæsonen er bygget op i 4 perioder. Efter hver periode får børnene et nyt klistermærke til deres svømmebog. Klistermærket repræsenterer de udfordringer og progressioner, der har været.  Så de mærker herunder.

Min Svømmebog er et samarbejde mellem DGI og SjovtVand. Se mere om Svømmebogen på www.minsvommebog.dk

 

mærke 9

For mærke ni handler det også om at fornemme kroppen i vandet. At kende tyngdepunktet i forhold til vandets opdrift og modstand, så du kan flyde på siden i bølger eller synke til bunden som en kanonkugle.
Du er modig og vild når du hopper, og i forhold til svømningen arbejder vi videre med crawl og rygcrawl – specielt bensparket er der fokus på.

mærke 10

Øvelserne i mærke ti handler meget om kroppens bevægelse i vandet for at komme fremad. Det handler både om at være strømlignet og ligge optimalt ift. kroppens tyngdepunkt og vandets opdrift og modstand. Samtidig handler det også om at bevæge sig, og aktivt skabe både fremdrift og opdrift der skal til, for at lave de forskellige øvelser bedst muligt. At svømme på siden med en arm mod loftet kræver meget opdrift, mens et glid fra kanten skal kræve så lidt opdrift som overhovedet muligt, så kraften fra afsættet kan bruges til at komme fremad.

 

mærke 11

Spark fra kanten og roter, hop i vandet og op et bestemt sted, dyk og øv brystbensparket i vandet. Det er alle øvelser der kræver meget forberedelse for at kunne lave dem godt, men også øvelser hvor man hurtigt kan mærke om man er på rette vej, eller skal justere noget til.
Øv dig i at holde vejret derhjemme, og husk at mærke efter i vandet. Hvad gør vandet, når du laver en bestemt bevægelse?

mærke 12

Her til mærke 12 er der flere forskellige ting igang. Du skal både tænke på din rytme når du svømmer, holde balancen mens du flyder, og springe i vandet. Balance og rytme er nøgleordene i øvelserne, hvor du skal være meget bevidst om din kropsposition. Det er både når du svømmer brystsvømning med flybenspark, og skal sparke armene frem. Også når du flyder på en plade, og skal løfte hænder og fødder fri af vandet, når du springer på hovedet og skal indgå at lave en maveplasker eller en kolbøtte

 

 

 

S4 (8-10 år)

S4 (Svømmeskolen 4) er det sidste børnehold i svømmeskolen inden ungdomsholdene. I de fleste svømmehaller foregår det på dybere vand (1,8m+).  Barnet har gennemført S3 sidste sæson og/eller mestrer klistermærke nummer 8 i Min Svømmebog https://minsvommebog.dk/maerke-12/ 

Der bliver via sjove lege og aktiviteter og øvelser undervist i at begå sig sikkert i vand med livredning, selvredning og at kunne svømme stilarterne flot. I svømme-sprog taler vi om grundfærdighederne i vandet.
På S4 har færdiggør børnene deres Svømmebog!

Sæsonen er bygget op i 4 perioder. Efter hver periode får børnene et nyt klistermærke til deres svømmebog. Klistermærket repræsenterer de udfordringer og progressioner, der har været.  Så de mærker herunder.

Min Svømmebog er et samarbejde mellem DGI og SjovtVand. Se mere om Svømmebogen på www.minsvommebog.dk

mærke 13

Mærke 13 handler både om at du udvikler din svømning lidt mere. Bensparkene skal gøres bedre i butterfly, mens vi også øver mere crawl, rygcrawl og brystsvømning.
Udover butterfly er mærkeøvelserne her omkring det at bevæge sig rundt under vandet. Det er både aktiv og passiv rotation, og kontrol over vejrtrækningen.

mærke 14

Balancen er i højsædet ved alle fire øvelser her, dog kombineret på forskellige måder med eksempelvis bevægelse (skodning) eller udånding og vejrholdning (kolbøtte på bunden). Det er alle øvelser som bygger videre på noget I har lært for længe siden, men også øvelser der kan forfines længe endnu. Selv jeres undervisere kan have svært ved nogle af disse øvelser Udover disse øvelser arbejder vi koncentreret videre med stilarterne – især i butterfly og brystsvømning fokuserer vi på at I bliver klar til at lære de sidste finesser på mærke 15 og 16 lige om lidt.

mærke 15

Her er det brystsvømningen vi endelig får sat sammen (hvis du motorisk er klar, ellers er det bedre at vente med bensparket) – og så er det fortsat arbejde med de tre andre stilarter.
Af de øvrige mærkeøvelser handler det om at flyde og rotere, springe og rotere (salto/kolbøtte) og så at kravle på bunden. De to sidste er nok de mest se-værdige, og især saltoen har en rigtig fed effekt på ferierne – god fornøjelse!

mærke 16

På dette sidste mærke skal du rundt i det hele!
Du skal springe i vandet på forskellige måder, du skal svømme butterfly, crawl og rygcrawl (og vedligeholde brystsvømningen fra sidste mærke), og så skal du flyde og dykke bunden tynd!

Teenz (10-15 år)

Færdig i svømmekolen? Prøv Ninja Warrior, Livredning, Kunstsvømning, udspring, stunt, vandpolo, dykning og Aqua Combat fitness.

På Teenz-holdet er du i svømmehallen én gang om ugen. Vi laver en masse fede ting i vandet. Det bygger videre på de færdighederne fra S4 i svømmeskolen Vi træner vi alle 4 stilarter (butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl).
Men vi laver livredning, vandpolo, udspring, forhindringsbaner, og meget meget mere.
I takt med, at svømmerne bliver dygtigere, øges udfordringerne. Der er fokus på holdet og det sociale med en masse teambuildingsaktivteter omkring vand.

Vil du svømme 2 gange i ugen skal du vælge junior challenge-holdet.

Junior Challenge (11-17 år)

Færdig i svømmekolen eller med konkurrencesvømning? Prøv Ninja Warrior, Livredning, Kunstsvømning, udspring, stunt, vandpolo, dykning og Aqua Combat fitness.

På Junior Challenge-holdet er du i svømmehallen 2 gange om ugen.
Vi laver en masse fede ting i vandet. Vi træner vi alle 4 stilarter (butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl).
Men vi laver livredning, vandpolo, udspring, forhindringsbaner, og meget meget mere.
I takt med, at svømmerne bliver dygtigere, øges udfordringerne. Der er fokus på holdet og det sociale med en masse teambuildingsaktiviteter omkring vand.

Teenz  - Udspring og Stunt (10+)

Færdig i svømmekolen/med konkurrencesvømning? Men er du vild med vandudfordringer og at springe?

Prøv vores Teenz hold med særligt fokus på udspring og stunt. 

Vi laver en masse fede ting i vandet. Vi træner vi alle 4 stilarter (butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl), livredning, vandpolo, udspring, forhindringsbaner og mere. Men vi har særligt fokus på udspring og stunt.

Nogle gange træner vi i udspringsbassinnet med vipper og udspringstårn, andre gange er vi i sportsbassin.

På Teenz – Udspring og Stunt er du i svømmehallen én gang om ugen: 10 fredag i løbet af efteråret og 1o fredage i løbet af foråret. Den præcise fredags-kalender kommer ud inden sæsonstart

Voksen Begynder

Voksen Begynder er for dig, som ikke er tryg ved vand, men er fast besluttet på at blive det. Holdet går roligt frem og der er fokus på den enkeltes behov samtidigt med, at undervisningen er målrettet mod holdets fælles udvikling.

Målet er at opbygge en tryghed i og omkring vand således, at en egentlig svømmeundervisning herefter kan påbegynde.

Undervisningen foregår på lavt vand, der er også dybt vand til rådighed.

Går det hurtigt fremad vil du få passende udfordringer og påbegynde decideret svømmeundervisning i stilarter. Det vil også være muligt at skifte hold til voksen crawl.
 

Læringsmål:
- Komme sikkert i og op ad vandet
- Forståelse af egen krop i vand
- Være tryg ved at have hovedet under vand
- Bevæge sig alene i vandet med og uden et flyderedskab
- Flyde på maven og ryggen med ørerne i vandet - Beherske vejrtrækning i forbindelse med bevægelse i vand
- Kunne skabe fremdrift i vandet
- Klargøring til at starte svømmeundervisning

 

Voksen Crawl

Voksen crawl for både begynder og øvede (træning) foregår samtidig med samme træner – du tilmelder dig bare samme hold og overgangen fra begynder til øvet vil være flydende. Se beskrivelserne herunder.

Voksen crawl begynder

Voksen Crawl begynder er for dig, som er tryg i vandet, men aldrig har lært egentlig svømmeteknik. Der tages udgangspunkt i stilarten crawl, men der kan også blive øvet rygcrawl samt brystsvømning og butterfly.
Der tages højde for den enkeltes niveau på holdet samtidigt med, at undervisningen er målrettet mod holdets fælles udvikling.
Målet er, at den enkelte svømmer opnår en genkendelig svømning med korrekt vejrtrækning over kortere distancer.

For at tilmelde dig dette hold skal du:
- Være over 18 år
- Være tryg ved at have hovedet under vandet
- Kunne slippe bunden med fødderne og kanten med hænderne
- Være tryg ved at lægge sig på ryggen og få vand i ørene

Øvrige informationer: Undervisningen foregår på dybt vand.

Undervisningens læringsmål:

- Forståelse af egen krop i vand
- Balance og rotationer i vandet (bl.a. flydeøvelser)
- Korrekte crawlben i forskellige positioner
- Grovmotorisk crawl
- Dykning og undervandssvømning

 

Voksen crawl træning

Voksen Crawl Træning er for dig, der kan svømme en stabil crawl over kortere distancer (minimum 100 meter) og gerne målrettet vil lære at svømme disciplinen over længere distancer. Der arbejdes med alle de tekniske detaljer og inddrages svømningens forskellige stilarter for at vedligeholde og udvikle den kropslige forståelse for vand.
Målet er, at du kan svømme egentlige træningsprogrammer med fokus på crawl udformet af træneren. Svømmeteknik og konditionstræning er nøgleordene på dette niveau.

For at tilmelde dig dette hold skal du:

- Være over 18 år
- Kunne svømme stilsikkert crawl med vejrtræning i mindst 100 meter uden pause - Have interesse for at arbejde målrettet med crawl teknik
- Have interesse for at svømme programmer med henblik på at forbedre konditionen

Undervisningens læringsmål:
- Videreudvikling af svømmeteknik i crawl
- Videreudvikling af vandforståelse
- Konditionstræning
- Vendinger
- Afsæt fra kant med efterfølgende fremdrift